Grikiai LDK pritapo. Tam įtakos galėjo turėti neblogas grikių derlius nederlingose žemėse. Nepamirškime, kad Lietuvos valstybę sukūrė lietuvių gentis, gyvenusi nederlingų žemių regione aplink Vilnių, tad, renkantis javus, jų galimybė augti Vilnijos dirvose buvo svarbus faktorius. Grikiai laikyti „prastesniaisiais“ javais, tad jų patiekalų nedaug ant diduomenės ar bajoriško stalo. Seniausi grikių patiekalai – košės. XVII amžiuje minimos įvairios: virtos vandenyje ir sūriu pabarstytos, virtos piene ar vandenyje su sviestu, dar kai kas verdama sultinyje ar – diduomenės tarpe – migdolų piene. Grikių miltų kepinys – babka – mažiau pasiturinčių žmonių valgis. XX a. grikių „babka“ pateko ir į vilnietiškąją žydišką vegetarišką virtuvę. Vegetariškų patiekalų restorano savininkė Fania Levando siūlė kiek pakeistą vegetarišką „babkos“ variantą, mat tradiciškai į tokią „babką“ buvo dedama kumpio ar lašinių.
Parengta pagal Anželikos Laužikienės ir Rimvydo Laužiko knygą „Senieji lietuviški receptai: Lietuvos gaspadinių receptai“, 2020. Vilniaus universiteto leidykla
Jums reikės:
Gaminimo procesas