Nelsono zrazai buvo pavadinti admirolo Horacijaus Nelsono garbei, ir šis patiekalo pavadinimas greitai paplito po restoranus, mat besiformuojančioje buržuazinėje restoranų kultūroje patapo madinga patiekalus vadinti karvedžių vardais. Vieną pirmųjų Nelsono zrazų receptų 1858 m. paskelbė vilnietė Wincenta Zawadzka.
Nelsono zrazų receptas
Jums reikės:
- 1,5 kg jautienos nugarinės
- 3 v. š. sviesto
- 2–3 svogūnų
- 400 g duonos
- druskos
- 8–9 džiovintų grybų
Gaminimo procesas
- Jautienos nugarinės gabalus išmuškite ir, truputį pasūdę, porai valandų palikite pastovėti.
- Storu sviesto sluoksniu patepkite kaistuvo (puodo su ilga rankena) dugną, sudėkite smulkintus svogūnus, ant viršaus berkite supjaustytos duonos) sluoksnį, dėkite jautienos muštinukų ir vėl sviesto, svogūnų, duonos ir džiovintų grybų. Tokia pačia tvarka sluoksniuokite, kol puodas bus pilnas. Sluoksniavimą užbaikite storu sviesto sluoksniu su trupučiu duonos gabalėlių ir svogūnų.
- Kaistuvą uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies vis atsargiai krestelint puodą, kad neprisviltų. Kad geriau išsitroškintų apačioje esantys muštinukai, po kurio laiko juos galima ištraukti į viršų. Patiekalas bus pasigaminęs, kai mėsa suminkštės.
Garnyrui patiekite keptų bulvių.
Šia informacija pasidalino Antanas Astrauskas.
Sužinoti daugiau apie Nelsono zrazus