Maistingosios paprikos: spalvų skirtumai, nauda ir 2 gardūs receptai

700vilnius
5 min. skaitymo

 

Paprika – viena universaliausių daržovių, mėgstama visame pasaulyje dėl savo saldaus skonio, ryškių spalvų ir gausybės naudingų maistinių medžiagų. Jas galima valgyti ir šviežias, ir keptas, troškintas, įdarytas ar net sutrintas į padažus.

Skirtingų spalvų paprikų savybės

  • Žaliosios paprikos – skinamos dar nevisiškai sunokusios, todėl yra mažiau saldžios ir šiek tiek kartokos. Jose daug chlorofilo – žalios spalvos augalų pigmento, kuris padeda augalui pasisavinti šviesą fotosintezei ir yra naudingas žmogaus organizmui.
  • Geltonosios paprikos – vidutinio saldumo, minkštesnio skonio. Jose gausu vitamino C ir karotenoidų – tai augalų pigmentai, suteikiantys geltoną, oranžinę ar raudoną spalvą ir padedantys apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio.
  • Raudonosios paprikos – visiškai sunokusios, pačios saldžiausios. Turi daugiausia vitamino A ir antioksidantų – medžiagų, kurios padeda saugoti ląsteles nuo pažeidimų ir senėjimo procesų.
  • Oranžinės paprikos – saldžios, su švelniu vaisiniu poskoniu. Jose daug beta karoteno – medžiagos, kuri organizme virsta vitaminu A ir yra svarbi regėjimui, odai bei imunitetui.

Nauda sveikatai

Paprikose gausu vitamino C (tris kartus daugiau nei apelsinuose), vitamino A, kalio, folio rūgšties ir skaidulų. Jose yra apie 92 % vandens, todėl jos mažai kaloringos, bet suteikia sotumo jausmą. Antioksidantai, tokie kaip kapsantinas ir liuteinas, gali padėti apsaugoti akis, o didelis vandens kiekis padeda palaikyti hidrataciją.

 

Receptai su paprikomis

Šie receptai padės jums atrasti įvairius būdus, kaip gardžiai paruošti paprikas – nuo sočių įdarytų daržovių su mėsa iki kremiško makaronų patiekalo su trintų paprikų padažu ir burrata sūriu. Išsirinkite patinkantį receptą ir mėgaukitės paprikų suteikiamu skoniu bei nauda sveikatai.

KIAULIENA ĮDARYTOS PAPRIKOS

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: ~50 min.

 

Ingredientai:

  • 6 didelės paprikos (raudonos ar geltonos)
  • 400 g maltos kiaulienos
  • 1 vidutinis svogūnas, smulkiai pjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, smulkintos
  • 1 puodelis virtų ryžių
  • 200 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio (pvz., čederio ar parmezano mišinio)
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

 

Gaminimo būdas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Paprikoms nupjaukite viršūnėles, išimkite sėklas ir vidinius pertvarus.
  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūną, pakepinkite, kol suminkštės. Įdėkite česnaką ir kepkite dar minutę.
  3. Sudėkite maltą kiaulieną, kepkite apie 7–8 minutes, kol apskrus. Įmaišykite pomidorų pastą, konservuotus pomidorus, rūkytą papriką, raudonėlį, druską ir pipirus. Troškinkite dar kelias minutes.
  4. Į paruoštą mėsos masę įmaišykite virtus ryžius ir gerai išmaišykite.
  5. Į kiekvieną papriką įdėkite paruošto įdaro, viršų apibarstykite tarkuotu sūriu.
  6. Sudėkite paprikas į kepimo indą, įpilkite šiek tiek vandens (apie 0,5 cm), uždenkite folija ir kepkite 30 min. Foliją nuimkite ir dar kepkite 10 min., kad sūris apskrustų.
  7. Patiekite, apibarstę šviežiomis petražolėmis.

 

MAKARONAI SU TRINTŲ PAPRIKŲ PADAŽU IR BURRATA SŪRIU

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: ~35 min.

 

Ingredientai:

  • 400 g mėgstamų makaronų (pvz., tagliatelle, rigatoni ar penne)
  • 3 didelės raudonosios paprikos
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 100 ml grietinėlės (35 %)
  • 50 g parmezano, tarkuoto
  • 1 burrata sūris (apie 125 g)
  • Žiupsnelis aitriųjų pipirų dribsnių (nebūtina)
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Šviežių bazilikų lapelių papuošimui

 

Gaminimo būdas:

  1. Paprikas kepkite orkaitėje 220 °C temperatūroje apie 20–25 minutes, kol odelė pajuoduos. Sudėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite 10 min., tada nulupkite odelę ir pašalinkite sėklas.
  2. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal pakuotės instrukciją, palikite šiek tiek (apie 100 ml) virimo vandens.
  3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, trumpai pakepinkite česnaką, tuomet sudėkite paprikas. Kelias minutes patroškinkite ir perkelkite į trintuvą, įpilkite grietinėlę, įberkite druskos, pipirų ir sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Gautą padažą supilkite į keptuvę, įmaišykite tarkuotą parmezaną, jei reikia – įpilkite šiek tiek makaronų virimo vandens, kad padažas būtų kreminis.
  5. Sudėkite makaronus, gerai išmaišykite, kad pasidengtų padažu.
  6. Patiekdami uždėkite po gabalėlį burrata sūrio, pabarstykite aitriųjų pipirų dribsniais ir papuoškite baziliko lapeliais.

 

Ieškote daugiau idėjų? Įkvėpimo semkitės „Iki“ „Maisto kultūra“ skiltyje – čia jūsų laukia dar daugiau originalių grilio receptų ir naudingų patarimų.

 

Pasidalink su draugais