FDA pirmą kartą per 30 metų peržiūrėjo „sveiko“ maisto apibrėžimą, įtraukdama riešutus, sėklas, riebų žuvį, tam tikrus aliejus ir vandenį į maisto produktus, kurie gali būti laikomi sveikais.
Naujos taisyklės reikalauja matomo indėlio iš nurodytų maisto grupių ir nustato ribas sočiųjų riebalų, natrio ir pridėtų cukrų kiekiui.
Pakuoti produktai turi atitikti abu reikalavimus, kad galėtų naudoti šią etiketę, todėl tikimasi, kad bus pakeista sudėtis ir pateiktos aiškesnės gairės pirkėjams.
Daugiau informacijos pateikiama toliau.
Ką FDA pakeitė ir kodėl tai svarbu
Atnaujindama federalines gaires, FDA paskelbė pirmą kartą per 30 metų peržiūrėtus kriterijus, pagal kuriuos maisto produktai gali būti ženklinami kaip „sveiki“, iš naujo apibrėžė maistinių medžiagų ribas ir nustatė minimalius reikalavimus tam tikroms maisto produktų grupėms, pvz., vaisiams, daržovėms, neskaldytoms grūdams, liesiems pieno produktams, riešutams ir sėkloms, riebiai žuviai, tam tikriems aliejams ir vandeniui, siekdama užtikrinti, kad teiginys apie maistingumą būtų pagrįstas. Šis pakeitimas skirtas padėti vartotojams ir institucijoms rinktis maisto produktus, kurių maistinė vertė yra išmatuojama, paskatinti gamintojus keisti sudėtį ir standartizuoti savanorišką ženklinimą. Tyrimai sutelkti į įgyvendinimo terminus, atitikties bandymus ir galimą poveikį prieinamumui, įperkamumui ir viešosioms mitybos programoms.
Nauji maisto produktai dabar pripažįstami kaip pagrindiniai sveikos mitybos pasirinkimai
Pripažindama, kad platesnis maistingų produktų asortimentas yra sveikos mitybos pagrindas, FDA peržiūrėtos gairės dabar aiškiai įtraukia riešutus ir sėklas, riebų žuvį, tam tikrus aliejus ir vandenį į maisto produktus, kurie gali būti priskiriami „sveikiems“ produktams. Atnaujinimas perklasifikuoja anksčiau praleistus produktus, skatindamas peržiūrėti įprastus maisto produktus ir pakuotus produktus. Tyrėjai atkreipia dėmesį į pasekmes globėjams, institucijoms ir maitinimo programoms, siekiančioms pagerinti maistinių medžiagų profilį. Įtraukimas skatina gamintojus keisti produktų sudėtį ir signalizuoja pirkėjams, kad jie turėtų teikti pirmenybę šiems maisto produktams, maitindami kitus. Praktinis taikymas priklausys nuo ženklinimo aiškumo ir tiekimo grandinės pritaikymo, kad būtų patenkinti įvairūs bendruomenės poreikiai.
Kaip veikia atnaujinti kriterijai: maisto produktų grupės ir
Susiedami konkrečias maisto produktų grupes su griežtais maistinių medžiagų kiekio apribojimais, atnaujinti kriterijai sukuria dviejų dalių testą „sveikumo“ teiginiams: produktas turi turėti matomą kiekį bent vienos nurodytos grupės produktų (pavyzdžiui, vaisių porciją, nurodytą kiekį neskaldytų grūdų arba liesų pieno produktų porciją) ir tuo pačiu metu neviršyti nustatytų ribų sočiųjų riebalų, natrio ir pridėtų cukrų kiekiui. Ši sistema reikalauja matuojamo indėlio, aiškių ribų ir patikrinamo ženklinimo. Inspektoriai arba gamintojai privalo dokumentuoti sudėtį ir maistinių medžiagų analizę. Šis požiūris sudaro pusiausvyrą tarp naudingų maisto produktų skatinimo ir apsaugos nuo klaidinančios rinkodaros, leidžiant visuomenės sveikatos priežiūros institucijoms atsakingai nukreipti pasir
Praktiniai pavyzdžiai: kurie supakuoti maisto produktai dabar gali būti vadinami „sveikais“
Dažnai nepastebimi pagrindiniai maisto produktai dabar yra tarp produktų, kurie gali būti vadinami „sveikais“, jei atitinka FDA dviejų dalių testą: matomą indėlį iš nurodytos maisto produktų grupės ir ribų, nustatytų sočiųjų riebalų, natrio ir pridėtinio cukraus kiekiui, laikymąsi. Inspektoriai pažymi, kad tam tikri žemės riešutų sviestai be pridėto cukraus ar perteklinio natrio, konservuoti daržovės su mažu druskos kiekiu ir vienos sudedamosios dalies riešutai ir sėklos atitinka reikalavimus. Kai kurie riebiųjų žuvų produktai ir tam tikri konservuoti vaisiai sultyse atitinka maisto grupės ir maistinių medžiagų ribas. Pagerinti viso grūdo javai, kurie suteikia reikiamą grūdų ekvivalentą ir atitinka ribas, taip pat atitinka reikalavimus, todėl bendruomenės maitinimo programos gali daryti aiškesnius pasirinkimus.
Kaip šie pokyčiai gali paveikti jūsų apsipirkimą ir mitybą
Kaip atnaujinta „sveika“ etiketė pakeis kasdienį apsipirkimą ir maisto pasirinkimą? Vartotojai gali rasti aiškesnes gaires renkantis produktus, kurie sudaro apčiuopiamą maisto grupės porciją – pilnagrūdžius produktus, vaisius, daržoves, liesus pieno produktus, riešutus, riebios žuvies produktus, o ribos, taikomos sočiųjų riebalų, natrio ir pridėtinio cukraus kiekiui, atgraso nuo klaidinančių pasirinkimų. Slaugytojai ir bendruomenės maisto planavimo specialistai gali teikti pirmenybę atnaujintoms pakuotėse parduodamoms prekėms, kurios dabar atitinka reikalavimus, taip supaprastindami pirkimus ir meniu planavimą. Gamintojams suteiktas trejų metų laikotarpis galėtų padidinti atitinkančių reikalavimus produktų prieinamumą ir sumažinti jų kainas. Vis dar būtina tirti ir lyginti etiketes: etiketė padeda priimti sprendimus, bet nepakeičia ingredientų sąrašo, porcijų dydžio ar bendrų mitybos įpročių vertinimo.

