Atradau tobulą „lenkiškos” šarlotės receptą, kuris tapo mano šeimos favoritu! Šis desertas derina trapią sausainių tešlą, sultingus obuolius ir kreminį įdarą – tobulas trio, kuris sukuria minkštą, aromatinį pyragą, panašų į tortą. Gaminu iš karto trigubą porciją, nes vienos paprasčiausiai neužtenka! Po šio recepto kiti tiesiog nebedomina.
Kodėl „lenkiška” šarlotė yra ypatinga?
Sausainių tešla su obuolių įdaru – tai visada sėkmingas ir idealus derinys. Toks desertas bus minkštas, nesuskils pjaustant, o kremas šarlotę padarys labiau panašią į tortą. Tradicinė šarlotė dažniausiai gaminama tik su obuoliais ir biskvitu, tačiau lenkiškoje versijoje pridedamas gardus vanilinis kremas, kuris suteikia desertui ypatingą sultingumą ir skonį.
Šis receptas skirtas didelei šeimai arba šventiniam stalui – jis pagamintas trijų porcijų kiekiu, tad užteks visiems! Kepinys išsilaiko kelis dienas, ir, kaip teigia ragavusieji, laikui bėgant tampa tik skanesnis.
Ingredientai
Tešlai:
- Cukrus – 150 g
- Kvietiniai miltai – 500 g
- Sviestas – 250 g (kambario temperatūros)
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Grietinė – 50 g (30% riebumo)
- Kepimo milteliai – 6 g (1,5 arbatinio šaukštelio)
- Vanilinis cukrus – 1 pakelis (8 g)
- Druska – žiupsnelis (apie 1/4 arbatinio šaukštelio)
Kremui:
- Pienas – 700 ml (3,2-3,5% riebumo)
- Cukrus – 180 g
- Kukurūzų krakmolas – 80 g
- Sviestas – 80 g
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Vanilinis cukrus – 1 pakelis (8 g)
- Druska – žiupsnelis
Obuolių įdarui:
- Obuoliai – 1,3 kg (rūgštūs arba pusiau saldūs, pvz., Antaniniai, Gala)
- Sviestas – 30 g
- Citrinos sultys – 1 šaukštas
- Cinamonas – 1 arbatinis šaukštelis (neprivaloma)
Papuošimui (neprivaloma):
- Cukraus pudra – 2 šaukštai
- Maltas cinamonas – 1/2 arbatinio šaukštelio
Gaminimo procesas
Kremo paruošimas:
- Paruoškite pieno bazę: Didelį puodą su pienu pastatykite ant viryklės ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pienas pradės virti. Nepamirškite reguliariai pamaišyti, kad pienas neprisviltų prie puodo dugno.
- Paruoškite tirštinimo masę: Kitame dubenyje sumaišykite kukurūzų krakmolą, cukrų, žiupsnelį druskos ir kiaušinius. Viską kruopščiai išplakite plaktuvu ar šluotele iki vientisos, be gumulėlių masės.
- Sujunkite mišinius: Į kiaušinių ir krakmolo mišinį įpilkite šiek tiek (apie 100 ml) karšto pieno ir greitai išmaišykite, kad nesusidarytų gumulėliai. Tada visą masę supilkite atgal į puodą su likusiu pienu.
- Virinkite kremą: Nustatykite mažą ugnį ir, nuolat maišydami mediniu šaukštu ar silikonine mentele, virkite kremą, kol jis pradės tirštėti. Svarbu: nevirkite iki virimo, kad kiaušiniai nesusigumuliuotų! Kremas yra paruoštas, kai jis pasidengia ant šaukšto nugarėlės.
- Užbaikite kremą: Nuimkite nuo ugnies, įdėkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps. Leiskite kremui atvėsti kambario temperatūroje, retkarčiais pamaišydami, kad ant paviršiaus nesusidarytų plėvelė.
Obuolių įdaro paruošimas:
- Paruoškite obuolius: Obuolius nuplaukite, nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais (apie 1,5-2 cm).
- Troškinkite obuolius: Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite supjaustytus obuolius, apšlakstykite citrinos sultimis ir, jei naudojate, pabarstykite cinamonu. Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, retkarčiais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, bet nesuirs. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
Tešlos paruošimas:
- Paruoškite sausus ingredientus: Miltus persijokite į didelį dubenį, įmaišykite kepimo miltelius, druską ir cukrų.
- Įtrinkite sviestą: Į miltų mišinį įtarkuokite šaltą sviestą (galima naudoti stambia tarka) arba supjaustykite mažais kubeliais ir pirštais įtrinkite į miltus, kol gausite smulkių trupinių konsistenciją.
- Suformuokite tešlą: Į trupinių mišinį įmuškite kiaušinius, įdėkite grietinę ir vanilę. Greitai išminkykite, kad gautųsi vientisa tešla. Stenkitės neperminkyti, kad tešla netaptų per kieta.
- Atvėsinkite tešlą: Tešlą padalinkite į dvi dalis: didesnę (apie 2/3) ir mažesnę (apie 1/3). Mažesnę dalį suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldiklį 30 minučių, o didesnę – tiesiog į šaldytuvą tiek pat laiko.
Pyrago formavimas ir kepimas:
- Paruoškite formą: Kepimo formą (rekomenduojama 26-28 cm skersmens su nuimamais kraštais) ištepkite sviestu ir, jei reikia, išklokite kepimo popieriumi.
- Suformuokite pagrindą: Atvėsintą didesnę tešlos dalį plonai iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir perkelkite į paruoštą kepimo formą. Pirštais prispauskite tešlą prie formos dugno ir kraštų, suformuodami apie 3-4 cm aukščio bortus.
- Sudėkite sluoksnius: Ant tešlos pagrindo tolygiai paskirstykite atvėsintą obuolių įdarą. Ant viršaus užpilkite atvėsusį kremą, išlygindami paviršių.
- Uždenkite viršutine tešla: Iš šaldiklio išimtą mažesnę tešlos dalį stambiai sutarkuokite tiesiai ant kremo viršaus arba, jei tešla dar minkšta, plonai iškočiokite ir uždenkite viršų, šiek tiek suspausdami kraštus.
- Kepkite: Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepkite viduriniame orkaitės lygyje 30-35 minutes, kol viršus taps gražiai auksinis. Jei matote, kad viršus kepa per greitai, galite jį uždengti folija.
- Atvėsinkite: Iškepusį pyragą palikite formoje ir leiskite visiškai atvėsti (mažiausiai 3-4 valandas, o geriausia – per naktį). Tik tada atsargiai išimkite iš formos.
- Patiekite: Prieš patiekdami, jei norite, pabarstykite cukraus pudra ir cinamonu. Pjaustykite atvėsusį pyragą, kad riekelės būtų tvarkingos.
Patarimai tobulam rezultatui
- Tešlos kokybė: Tešlą minkykite minimaliai, kad ji būtų trapi. Per ilgai minkoma tešla taps kieta ir guminė.
- Obuolių pasirinkimas: Geriausia rinktis rūgštesnius obuolius (Antaniniai, Jonagold, Granny Smith), nes jie subalansuos saldų kremą.
- Kremo tirštumas: Jei kremas atrodo per tirštas, galite įpilti šiek tiek daugiau pieno. Jei per skystas – kaitinkite šiek tiek ilgiau, kol pasieks norimą konsistenciją.
- Laikymas: Šarlotė geriausiai išsilaiko šaldytuve iki 4-5 dienų. Prieš patiekiant, galite šiek tiek pašildyti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.
- Sluoksnių alternatyvos: Jei mėgstate, galite į obuolių įdarą įdėti saujelę razinų, džiovintų spanguolių ar kapotų riešutų.
- Didesnis kiekis: Šis receptas jau yra trigubas, bet jei kepate ypatingai didelei kompanijai, galite paruošti atskirus kepinius, o ne didinti šį receptą dar labiau.
Ši „lenkiška” šarlotė – tikras šventinis desertas, kuris tikrai nustebins jūsų šeimą ir svečius savo skoniu ir tekstūrų deriniu. Pabandykite šį receptą, ir garantuoju – kaip ir aš, daugiau nebenorėsite gaminti pagal kitus receptus!
Autorius: Viktoras Erofejevas
Skaitymo laikas: 2 min.
Peržiūros: 77,4 tūkst.
Paskelbta: 2021-10-18

