Jų negalima laikyti plastikiniuose induose: toksikologas nurodė 5 produktus

700vilnius
5 min. skaitymo

Toksikologas išvardija penkis kasdienio vartojimo produktus, kuriems plastikas netinka: žalias mėsos ir paukštienos produktai, kuriuose gali susikaupti sultys ir skatinti kryžminį užteršimą; minkšti sūriai ir drėgni pieno produktai, linkę pelėti ir anaerobiniam gedimui; etileną gaminantys vaisiai, tokie kaip obuoliai ir bananai, kurie greičiau noksta uždarame plastike; lapinės daržovės ir šviežios žolelės, kurios vėsina ir augina bakterijas susikaupusioje drėgmėje; ir karšti maisto likučiai, kur garai pakelia temperatūrą ir padidina cheminių medžiagų migracijos riziką.

Toliau pateikiama išsamesnė informacija apie saugesnius laikymo ir tvarkymo būdus.

Žalia mėsa ir paukštiena

Žalią mėsą ir paukštieną tvarkykite griežtai atskirdami nuo plastiko, kad sumažintumėte bakterijų pavojų; šių produktų laikymas plastikoje gali skatinti patogenų, pvz., salmonelių ir E. coli, augimą ir plitimą, jei išsilieja arba kondensuojasi sultys. Stebėtojai pažymi, kad neporėtas plastikas gali sulaikyti drėgmę ir skatinti kryžminį užteršimą, kai sandarikliai nesuveikia. Tyrimai rekomenduoja naudoti uždaromus stiklinius indus arba mėsininko popierių ir laikyti šaldytuvo apatinėje lentynoje, kad lašai nepatektų ant kitų maisto produktų. Padavėjams ir slaugytojams patariama pažymėti pakuotes, nedelsiant valyti paviršius ir vengti pakartotinai naudoti plastiką, kuris buvo sąlytyje su žalios mėsos sultimis. Šios priemonės sumažina infekcijos riziką ir apsaugo aptarnaujamus žmones.

Minkšti sūriai ir drėgni pieno produktai

Dažnai nepastebimi minkšti sūriai ir kiti drėgni pieno produktai blogai laikomi plastikoje, nes susikaupusi drėgmė ir sumažėjęs oro srautas sukuria anaerobines kišenes, kurios pagreitina pelėsių augimą ir gedimą. Tyrimas parodė, kad plastikas skatina kondensaciją ir mikrobų susikaupimą, sutrumpindamas naudojimo laiką ir didindamas atliekas. Slaugytojams, maisto tiekėjams ir bendruomenės virtuvėms tai svarbu: sugadinti pieno produktai kelia pavojų paslaugų teikimui ir gali sukelti ligas. Rekomenduojamos alternatyvos yra kvėpuojantys įvyniojimai, vaškuotas popierius arba stikliniai indai, kurie leidžia šiek tiek keistis oru ir lengviau patikrinti produktus. Laikykite šaldytuvo drėgmės kontrolę ir atskirkite pieno produktus nuo stipraus kvapo produktų. Reguliarios patikros ir greitas naudojimas sumažina atliekas ir apsaugo aptarnaujamus žmones, suderinant maisto saugą su atsakingu elgesiu.

Etileną gaminantys vaisiai (obuoliai, bananai, pomidorai)

Dažnai etileną išskiriantys vaisiai, tokie kaip obuoliai, bananai ir pomidorai, pagreitina savo nokimą, kai yra laikomi plastikoje, nes nepralaidi aplinka sulaiko dujas ir padidina jų koncentraciją. Tyrimai rodo, kad sulaikytas etilenas sutrumpina galiojimo laiką, padidina sumušimus ir grybelio augimą bei verčia anksčiau išmesti produktus. Tarnybai orientuotas požiūris rekomenduoja naudoti ventiliuojamus konteinerius, perforuotus maišelius arba atviras dubenėles; atskirti bananus, kad būtų išvengta kryžminio nokimo. Reguliari patikra leidžia anksti nustatyti minkštas vietas, todėl galima greitai jas panaudoti arba paaukoti. Aiškios nuorodos ir rotacija bendrose virtuvėse sumažina atliekas. Objektyvus tvarkymas išsaugo kokybę, apsaugo gavėjus ir remia maisto saugos praktikas, kurios teikia pirmenybę tiems, kuriems maistas tiekiamas.

Lapinės daržovės ir šviežios žolelės

Paprastai laikomos plastikinėse maišeliuose arba konteineriuose, lapinės daržovės ir šviežios žolelės kenčia, kai yra uždarytos drėgnose, nepralaidžiose pakuotėse, nes sulaikytas drėgnis ir ribotas oro srautas pagreitina vytimą ir skatina bakterijų bei grybų augimą. Objektyvus vertinimas rodo, kad plastikas padidina gedimo greitį ir padidina kryžminio užteršimo riziką, kai lapai liečiasi su susikaupusiu vandeniu. Rekomenduojama kvėpuojanti laikymo vieta: žoleles suvyniokite į drėgną rankšluostį, žalumynus sudėkite į perforuotus arba atvirus indus arba naudokite stiklinius indus su laisvais dangčiais, kad išsaugotumėte tekstūrą ir sumažintumėte mikrobų dauginimąsi. Tiems, kurie aptarnauja kitus, šios praktikos prailgina galiojimo laiką, išlaiko skonį ir saugumą bei sumažina atliekas institucijų ar namų virtuv

Karšti maisto likučiai

Po drėgmei jautrių produktų aptarimo, dėmesys kreipiamas į karštus maisto likučius ir jų sąveiką su plastikiniais laikymo indais. Toksikologas pažymi, kad šiltą maistą įdedant į plastiką, jame susidaro garai, padidėja vidinė temperatūra ir drėgmė – sąlygos, kurios pagreitina bakterijų augimą ir gali padidinti su plastiku susijusių cheminių medžiagų migraciją į maistą. Tyrimo gairėse pabrėžiama, kad prieš perkeliant maistą reikia jį atvėsinti iki saugios temperatūros, o kai reikia iškart laikyti, naudoti stiklinius arba nerūdijančio plieno indus. Tiems, kurie aptarnauja kitus, tai apsaugo svečius ir sumažina atliekas, išsaugant kokybę. Praktiniai veiksmai apima porcijų padalijimą, kad greičiau atvėstų, greitą atšaldymą ir indų ženklinimą turiniu ir data, kad būtų užtikrintas saugus perskirstymas.

Pasidalink su draugais