Keksiukai – tai angliška kepinių rūšis, kuri buvo sukurta gana seniai. Manoma, kad keksiukus išrado ne tik anglų, bet ir prancūzų kulinarai. Tačiau daugiausiai sėkmės gaminant keksiukus sulaukė būtent Anglijoje. Pats žodis „keksas” (angl. „cake”) kilo iš dviejų žodžių – prancūzų kalbos žodžio „vaisiai” ir anglų kalbos žodžio „pyragas”.
Be žodžio „keksas”, Anglijoje naudojamas žodis „keksiukas” (angl. „muffin”). Jis jau yra specifiškai angliškas ir reiškia bandelę prie arbatos.
Sprendžiant iš konteksto, iš karto suprantama, kam buvo sukurtas keksiukas. Tai nedidelis miltinis kepinys, skirtas arbatos gėrimui, kuris populiarus Didžiojoje Britanijoje. Pagaminkime paprastus naminius keksiukus savo rankomis.
Varškės keksiukų ingredientai:
- Varškė – 200 g
- Kiaušinis – 2 vnt.
- Grietinė – 2 valgomieji šaukštai
- Cukrus – 100 g
- Sviestas – 30 g
- Miltai – 160 g
- Kepimo milteliai – 1 arbatinis šaukštelis
Keksiukų gaminimas:
- Paruoškite varškės pagrindą: Į dubenį su varške įmuškite kiaušinius ir įdėkite grietinę, panardinama maišykle (blenderiu) išplakite iki vientisos masės.
- Pridėkite saldumynus: Į varškės masę suberkite cukrų ir iš anksto ištirpintą sviestą, išmaišykite.
- Sujunkite sausus ingredientus: Dubenėlyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, persijokite į varškės masę.
- Paskirstykite tešlą: Sudėkite tešlą į keksiukų formeles, užpildydami jas iki ⅔.
- Kepkite: Kepkite keksiukus 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių.
Gaunasi švelnūs ir minkšti keksiukai.
Kodėl šie varškės keksiukai tokie ypatingi?
Šis receptas išsiskiria savo paprastumu ir puikiu rezultatu. Štai keletas priežasčių, kodėl verta išbandyti būtent šį receptą:
- Greitas paruošimas – tešla paruošiama vos per 10 minučių
- Minimalus ingredientų sąrašas – visi produktai yra įprasti, dažniausiai jau esantys virtuvėje
- Universalumas – tinka tiek pusryčiams, tiek desertui
- Purus tekstūra – varškė suteikia kepiniui ypatingą minkštumą
- Maistinė vertė – varškė praturtina keksiukus baltymais
Patarimai tobulam rezultatui:
Varškės pasirinkimas:
- Geriausiai tinka vidutinio riebumo (9%) varškė – ji suteikia tinkamą tekstūrą
- Jei varškė labai sausa, galite įdėti šiek tiek daugiau grietinės
- Prieš naudojimą varškę galima pertrinti per sietelį, kad neliktų gumuliukų
Tešlos ruošimas:
- Neminkykite tešlos per ilgai – tai gali padaryti keksiukus guminius
- Miltus būtinai persijokite – taip keksiukai bus puresni
- Visus ingredientus geriausia naudoti kambario temperatūros
Kepimas:
- Prieš dėdami į orkaitę, galite užberti ant keksiukų kokių nors papildomų ingredientų: kapotų riešutų, razinų ar cukraus
- Kepimo laiką koreguokite pagal savo orkaitę – kai kuriose orkaitėse pakanka 25 minučių
- Keksiukų gatavumą patikrinkite mediniu pagaliuku – įbedus į vidurį, jis turėtų išlikti sausas
Varškės keksiukų variacijos:
Pagrindinį receptą galite lengvai modifikuoti pagal savo skonį:
- Citrusiniai keksiukai – įtarkuokite citrinos žievelės ir įspauskite šiek tiek sulčių
- Vaisiniai keksiukai – įdėkite smulkintų džiovintų vaisių arba šviežių uogų
- Šokoladiniai keksiukai – įmaišykite šokolado gabaliukų arba kakavos miltelių
- Prieskoniniai keksiukai – pagardinkite vaniliniu cukrumi, cinamonu ar kardamonu
Patiekimo idėjos:
- Pusryčiams – patiekite su jogurtu ir šviežiomis uogomis
- Desertui – papuoškite plakta grietinėle arba ledais
- Vakarienei – patiekite prie arbatos ar kavos
- Piknikui – supakuokite į dėžutę ir mėgaukitės gamtoje
Laikymo patarimai:
- Keksiukai išlieka švieži 2-3 dienas kambario temperatūroje sandariame inde
- Šaldytuve galite laikyti iki 5 dienų
- Galima užšaldyti iki 3 mėnesių – tiesiog atšildykite kambario temperatūroje arba mikrobangų krosnelėje
Šie paprastieji varškės keksiukai neabejotinai taps jūsų šeimos mėgstamiausiu kepinių receptu! Jie idealiai tinka skubantiems rytams, kai norite kažko skanaus ir maistingo, bet neturite daug laiko gaminti.

